Biblioteca pe plaja – un nou concept pentru cititori

Biblioteca pe plaja e un nou concept pentru cititori despre care vom vorbi astazi. Ce poate fi mai frustrant decat cartea pe care ti-ai luat-o de acasa sa o citesti pe plaja, sa o uiti chiar in camera de hotel. De acum poti sa scapi de aceasta problema pentru ca din ce in ce mai multe statiuni au biblioteci chiar pe plaja, care sunt facute fix pentru tipul acesta de oameni uituci. Cateva statiuni de pe malul marii au adaptat aceasta metoda inovativa pentru a incuraja oamenii sa citeasca cat mai multe carti.

Prima biblioteca pe plaja din Europa este in Albena

Prima biblioteca de pe plaja din Europa s-a deschis chiar in statiunea vecinilor nostrii bulgari Albena. Acesta contine mai multe titluri in mai multe limbi straine. Astfel toti turistii sa fie satisfacuti de varietatea literara pe care o gasesc in biblioteca. Sistemul de imprumutare este unul foarte interesant, trebuie sa iti lasi cartea ta si apoi poti lua orice carte pe care ti-o doresti dintre cele expuse. Astfel biblioteca se umple tot timpul de titluri si cat mai diversificate.

Biblioteca pe plaja Albena

In Tel Aviv bibliotecile de pe plaja sunt mobile

In Tel Aviv biblioteca pe plaja este sub forma unei rulote mobile. Avantajul ei e ca poate fi usor mutata dintr-o statiune in alta.  Are program de 12 ore, si nici nu ii trebuie bibliotecar. Se gasesc titluri in patru limbi straine, si mai multe genuri litarare. Nici cartile de copii nu lipsesc din aceasta oferta. Iar ceea ce este surprinzator, chiar daca biblioteca functioneaza fara bibliotecar, oamenii isi returneaza cartile si nu uita sa le mai aduca inapoi.

biblioteca pe plaja Tel Aviv

Si romanii au biblioteca pe plaja

Ma bucur ca romanii au avut si ei initiativa sa faca o biblioteca pe plaja. Plaja de carte, pentru ca asa se numeste biblioteca de pe malul marii, se gaseste in Vama Veche si a fost initiativa a doi tineri curajosi pot spune eu, care au dorit sa imbine lectura cu placerea. Iar daca ajungi cumva pe la mare anul acesta nu rata acest loc.

biblioteca pe plaja vama veche

In Australia gasesti surferi si carti

Initiativa din Australia de a face o biblioteca pe plaja a fost a celor de la Ikea. Ei  voiau sa isi promoveze obiectele mobiliere intr-un mod cat mai orginal. Astfel ei au infiintat o biblioteca plina de carti chiar pe plaja Bondi Beach din Sydney care este destinata pasionatilor de surf. Astfel fiecare doritor de carti, isi poate lasa propriul volum in biblioteca, sau daca vrea sa ia cartea acasa atunci ar trebui sa faca o mica donatie pentru o fundatie ce se ocupa cu educarea persoanelor defavorizate.

Biblioteca pe plaja Australia

Olandezii isi educa copii pe plaja

Biblioteca pe plaja Olanda

Dupa ce au deschis prima biblioteca publica intr-un aeroport, olandezii si-au deschis si biblioteca pe plaja. Biblioteca este deschisa din luna iulie pana in luna septembrie. Contine titluri majoritare in limba olandeza avand o varietate restransa de carti in alte limbi. In cadrul bibliotecii se desfasoara tot felul de activitati educative pentru copii. Dupa mine, e un lucru foarte util. Si aceasta biblioteca functioneaza in acelasi stil ca celelalte, imprumti cartea si lasi alta in loc.

Acestea sunt doar cateva dintre bibliotecile pe care le intalnim pe plaja din diverse statiuni, ele fiind mult mai multe. Daca mi stii si alte biblioteci pe plaja, nu ezita sa imi lasi un cometariu.

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *