Cum alegi o carte pentru copii?

Cum alegi o carte pentru copii? E o intrebare la care foarte multi parinti din ziua de azi incearca sa raspunda. Tocmai de aceea, m-am gandit sa vorbim putin pe baza acestui subiect.

Chiar daca acest blog nu este destinat cartilor pentru copii, m-am gandit ca astazi sa pregatesc un mic ghid destinat parintilor care vor sa cumpere cadou o carte pentru copii. Si ca un parinte responsabil sa stie cam ce fel de carti i s-ar potritvi copilului lui, il rog sa citesca ghidul de mai jos. Pentru a putea fi aplicat acest ghid copilul trebuie sa stie sa citeasca cat de cat.

1. Regula celor 5 degete

Pune copilul sa deschida o carte la orice pagina si sa citeasca o pagina, la fiecare cuvant pe care nu il intelege spune-i sa ridice un deget. Atunci cand are toate cele 5 degete ridicate, insemanca ca acea cartea este prea grea pentru el.

2. Invata-l sa citeasca independent

Atunci cand alegi o carte impreuna cu copilul tau fii atent la nivelul de dificultate al cartii. Asta inseamnca ca ar trebui sa citesca si sa inteleaga singur textul fara alte explicatii din partea ta. Pentru a reusi sa citeasca independent, un copil ar trebui sa indeplineasca urmatoarele 3 aspecte:

  • Sa povesteasca cu cuvintele lui inceputul, cuprinsul si sfasitul cartii.
  • Sa raspunde corect la intrebarile, cine, cum, de ce, unde, cand cu privire la actiunea din carte.
  • Sa faca o corelalare intre textul din carte si el insusi, sau o alta carte pe care a citit-o.

Raspunsurile nu trebuie sa fie perfecte, dar daca se chinuie sa gaseasca raspunsurile corecte atunci ar trebui sa il orientezi spre o carte mai usoara.

Carti_pentru_copii

3. Uita-te la dimensiunea si ilustratiile cartii

Ca o regula generala cu cat o carte este mai groasa cu atat are mai multe ilustratii si este mai usoara de citit, in schimb cele cu mai putine ilustratii pot fi mai dificile de citit. Daca o carte a trecut testul celor 5 degete, dar copilul are dificultati in povestirea actiunii, atunci cauta o carte cu intamplari mai detaliate cu pagini si poze mai multe.

4. Alege o carte cu multe poze

Cartile cu multe poze sunt mult mai usor de citit decat cele fara poze. Daca au multe poze, in care le este explicata actiunea din carte atunci vor fi mult mai usor de inteles de catre copii. Si vor fi usor de terminat pentru copii care nu au rabdare sa citeasca prea mult timp.

5. Incearca o serie de carti

Pentru copii o serie de carti poate fi un bun stimulator de a citit mai mult. Astfel daca actiunea incepe intr-o carte si continua intr-o alta carte cu un grad un pic mai mare de dificultate nu va face decat sa stimuleze capacitatea de intelegere. Suna interesant, nu-i asa?

6. Nu-ti fi teama sa incalci regulile

Daca copilul tau te implora sa ii cumperi o carte care stii ca este un pic prea dificila pentru el, atunci lasa-l sa o citeasca. Motivatia si cunostintele anterioare joaca un rol esential in intelegerea noului text. Chiar daca dupa ce a citit cartea are o vaga idee despre actiunea din carte, incurajeaza-l sa recitesca pasajele pe care nu le-a inteles cu putin ajutor din partea ta, va reusi sa le desluseasca intelesul.

Acestia sunt primii pasi prin care poti pregati un viitor cititor. Un cititor cu care poate, mai tarziu, iti vei putea impartasi parerile legate de lecturi.

Care e prima ta amintire legata de carti? Spune-mi in sectiunea de comentarii.

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *